Adoptief-vrijmetselarij

 

 

Adoptief-loges werken onder de verantwoordelijkheid van een (mannen-)vrijmetselaarsloge. Zij nemen echtgenotes, zusters, moeders en andere naaste vrouwelijke familieleden van vrijmetselaars aan. De inwijdingen worden in veel gevallen geleid door een mannelijke meester-vrijmetselaar.

Aangezien deze ordes veelal door vrijmetselaars zijn opgezet, is de rituele vorm duidelijk mašonniek. De inhoud is echter vooral moralistisch en gaat ervan uit dat vrouwen zich op geestelijk gebied niet op het niveau van mannen kunnen en mogen bewegen.

Deze vorm van vrijmetselarij is ontstaan in Frankrijk in de 17e eeuw, maar bestaat in Europa nagenoeg niet meer. Daar is zij overgegaan in gemengde orden (zoals Le Droit Humain) en vrouwelijke orden.

Halverwege de negentiende eeuw is deze vorm van vrijmetselarij overgewaaid naar de Verenigde Staten van Amerika. Daar ontstonden verschillende orden, waarvan de meesten zijn verdwenen. Een van die orden bestond uit 12 graden:

De grootste hedendaagse orde in de V.S. is de Order of the Eastern Star. Andere orden zijn bijvoorbeeld: Order of the Amaranth, Heroines of Jericho (voor vrouwen van Royal Arch vrijmetselaars) en Ladies of Knights Templar.

De ritualen van deze orde zijn te vinden op onze CD-Rom Vrijmetselarij.


home