Ancient Arabic Nobles of the Mystic Shrine

 

De, van oorsprong Amerikaanse, Shriners zijn vooral bekend door hun kleurrijke parades, circussen en clowns.

Oorspronkelijk, in 1872, opgericht met als doel een gezelligheidsvereniging voor vrijmetselaars te zijn, is het uitgegroeid tot de grootste mašonnieke liefdadigheidsinstelling ter wereld. Shriners hebben door de V.S. een netwerk van 22 gespecialiseerde ziekenhuizen waar kinderen met orthopedische problemen en brandwonden gratis behandeld kunnen worden. De orde vertoont veel overeenkomsten met de (veel kleinere) Grotto.

Toelatingseisen voor de Shriners zijn de 32░ bij de Schotse Ritus of een Knight Templar (York Rite).

De plaatselijke afdelingen heten Oases. Tussen 1988 en 1995 was er een in Nederland, de 'Amsterdam Oasis', maar deze is in 1995 opgeheven wegens gebrek aan belangstelling. Sinds enige tijd zijn er berichten dat deze Oasis nieuw leven is ingeblazen. Zo wordt ze weer genoemd op de internetsite van de Europese shrinersorganisatie.

Er is maar een graad bij de Shriners, maar er zijn wel verschillende groepen die gezien kunnen worden als 'vervolggroepen', zoals de Royal Order of Jesters en de Order of Quetzalcoatl. Het rituaal bestaat uit twee delen: 'passing the cold sands', waarbij onder meer de traditionele fez wordt overhandigd en 'passing the hot sands', waarbij de kandidaat wordt onderworpen aan allerlei 'grappige' tests, zoals bijvoorbeeld het lopen over een tapijt waar een electrische stroom op staat en tussen een haag van leden gewapend met slaghout, spitsroeden lopen.

De orde heeft een aparte vrouwenafdeling, de Ladies Oriental Shrine of North America. Daarnaast zijn er enkele groepen voor vrouwen toegankelijk: de Ancient Arabic Order of Daughters of Sphinx, de Ladies Oriental Shrine of North America en de Daughters of Isis.

Op onze CD-Rom Vrijmetselarij zijn onder meer verschillende versies van het rituaal, de Shriners Recognition Test, de statuten, het book Mystic Shrine Illustrated  en het Shrine-protocol opgenomen.


home